SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI: +48 33 810 70 24
hity
INSTAGRAMA
Zainspiruj się
eleganckie i stylowe dodatki na Twój stół

Sztućce i komplety oraz elementem zastawy stołowej

Sztućce pojawiają się na stole kilka razy dziennie. Używamy ich przy każdym posiłku. Warto więc zadbać, by były nie tylko wygodne i funkcjonalne, ale też ładne. Zobacz, jakie sztućce oferujemy w naszym sklepie.

Jak wybrać najlepiej prezentujący się zestaw sztućców w stylu glamour?

Glamour to lśnienie, blask wydobywający się z każdego noża i widelca. To też stylowo zdobione trzonki noży, widelców i łyżek. Jeśli szukasz zestawu sztućców glamour, zapraszamy do naszego sklepu. Oferujemy między innymi bardzo stylowe i ekskluzywne sztućce marki Cote Table i Lene Bjerre.


Komplety sztućców - postaw na funkcjonalne rozwiązania i demokratyczne wzornictwo

Komplet sztućców na 12 osób będzie zawierał co najmniej 36 elementów, a może nawet 60! Kupując go, warto pomyśleć o eleganckim pojemniku na sztućce, w którym będziemy je przechowywać. Warto też zadbać o odpowiednio duży ociekacz na sztućce, jeśli z jakiegoś powodu nie chcemy myć ich w zmywarce.

Sztućce pełnią przede wszystkim funkcję użytkową. Muszą być wygodne do trzymania i nabierania jedzenia. Nie oznacza to, że nie warto przyjrzeć się ich wyglądowi. Eleganckie sztućce zdecydowanie dodają jadalnianemu stołowi klasy i wykwintnego stylu.

Szukając zestawu sztućców do domu, warto sprawdzić te wykonane w duchu demokratycznego wzornictwa, w których jakość i wygląd równoważą się z funkcjonalnością. Są pozornie zwyczajne, w rzeczywistości bardzo eleganckie. Właśnie takie sztućce oferujemy w naszym sklepie. Zadbaj też o stylowe serwety, które będą uzupełnieniem nakrycia stołu.


Jak układać sztućce na stole i w jakiej kolejności?

Teoretycznie każdy wie, jak należy układać sztućce na stole. Po lewej stronie talerza kładziemy widelec, po prawej łyżkę i nóż. Łyżka leży na zewnątrz. Ostrze noża skierowane jest ku talerzowi. Na górze układa się tzw. sztućce deserowe, czyli łyżeczkę i widelczyk. Łyżeczka powinna leżeć nad widelczykiem i być skierowana w lewą stronę, widelczyk zaś w prawą.

A co, jeśli zamierzamy podać kilka dań i chcemy ułożyć więcej sztućców? Nadal obowiązuje zasada, iż sztućce układa się w takiej kolejności, w jakiej będą używane. Trzeba też pamiętać, by nie kłaść więcej niż trzy sztuki po jednej stronie talerza. Jeśli planowane jest podanie większej liczby dań, sztućce trzeba wymienić.


Jakich sztućców należy używać do różnych rodzajów potraw?

Łyżka do zupy, widelec do pozostałych dań? To dość duże uproszczenie. Trzeba na przykład pamiętać, że widelec do mięsa powinien mieć cztery zęby, a do ryby tylko trzy. Widelce z krótkimi zębami podaje się do przystawek. Jeśli widelec jest nieduży, zasługuje raczej na miano widelczyka, i ma tylko dwa zęby – jest przeznaczony do spożywania deserów.

Ciekawa jest też kwestia łyżeczek. Mało kto wie, że ta do herbaty powinna być szersza od łyżeczki do kawy, natomiast do słodzenia używa się łyżeczki kwadratowej.


Etykieta - co można robić ze sztućcami podczas posiłku

Nie każdy wie, że ułożenie sztućców na talerzu w trakcie lub po posiłku jest wysłaniem konkretnego sygnału gospodarzom lub obsłudze restauracji. I tak:

nóż i widelec położone ukośnie i zbiegające się na środku talerza (mówi się czasem o ułożeniu na godzinie czwartej i ósmej) sygnalizują przerwę w jedzeniu. Ale uwaga – jeśli je skrzyżujesz, dostaniesz dokładkę!

– nóż i widelec skrzyżowane na talerzu pod kątem prostym to prośba o kolejne danie z menu. Tego ułożenia używa się raczej na eleganckich przyjęciach niż w lokalach gastronomicznych.

– nóż i widelec ułożone równolegle, trzonkami w lewą stronę, mówią: smakowało mi!

– nóż i widelec ułożone obok siebie lekko po skosie (ostrze i widełki widelca na godzinie dziesiątej) to sygnał, że spożywanie posiłku dobiegło końca.


Różne kształty noży i widelców - sztućce obiadowe, eleganckie, nowoczesne

Noże i widelce mają określony i dość oczywisty kształt, ale mogą się różnić niuansami. Na przykład nóż do smarowania pieczywa nie będzie miał ząbków, podobnie nóż do ryby, który jest też krótszy i lekko wygięty, przypomina trochę płaską i wąską łyżkę.

Do obiadu podaje się widelec z długimi zębami, do przystawek z krótkimi. Widelec z trzema zębami służy do jedzenia ryby, z dwoma – deseru.

Sztućce przeważnie mają srebrny kolor, ale nie jest to regułą. Coraz częściej widuje się sztućce złote lub czarne. Jedne i drugie nadają się na elegancki prezent, np. ślubny.